Miód z mleczy czyli syrop z mniszka lekarskiego.

Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Posiada dużo cennych witamin i minerałów.

Właściwości syropu:
  • przeciwwirusowe i antybakteryjne,
  • oczyszczające organizm z toksyn,
  • wzmacniające system immunologiczny,
  • wspomagające układ oddechowy i pokarmowy,
  • działanie moczopędne,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,
  • polecany przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego.
Kwiaty zbieramy z dala od dróg, w słoneczne majowe dni. Potem na godzinę rozkładamy je na gazetach aby pozbyć się owadów.

Przepis tradycyjny:
– 400g płatków lub główek mniszka lekarskiego 
– 0.5 litra wody
– sok z 2 cytryn
– kilka goździków
– cukier (w proporcjach 1:1 – dajemy tyle cukru ile ważył wywar z mniszka po zagotowaniu, około 40 dag), można zmniejszyć proporcje aby syrop był mniej gęsty.

Zagotowujemy płatki w gorącej wodzie, dodajemy goździków. Odstawiamy, najlepiej na noc, później odcedzamy.

Dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu ok godzinę, co jakiś czas mieszając, aż osiągnie pożądaną gęstość.
Jeszcze ciepły przekładamy do słoiczków, można go pasteryzować.

Gliceryt z mniszka:
* 100 g płatków mniszka lekarskiego
* 200 g/ml gliceryny
* łyżka spirytusu 95% lub 2 łyżki wódki

Płatki mniszka zalewamy gliceryną. Miksujemy płyn na gładką masę.
Przekładamy wszystko do wyparzonego słoiczka, odstawiamy na dwa tygodnie. Codziennie raz potrząsamy słoiczkiem.
Po dwóch tygodniach przecedzamy płyn przez gazę, później odkładamy go jeszcze na dwa dni.

Przepis według profesora Ożarowskiego. 
*płatki mniszka, oberwane lub odcięte
*cukier
*1 – 2 łyżki spirytusu
*wysterylizowany słoiczek i nakretkę

Wkładamy płatki do słoiczka. Tak co 2-3 centymetry przesypujemy warstwą cukru i ubijamy. Kiedy zapełni się cały słoiczek, ubijamy jeszcze raz i zalewamy spirytusem.
Odstawiamy na 7-10 dni, potem przechowujemy go w lodówce 3-4 mce.

Prosty przepis 1:1:1
*1 litr kwiatów mlecza,
*2 cytryny,
*1 litr wody,
*1 kg cukru.

Kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Odstawiamy na dobę, odcedzamy przez sito i dodajemy
sok z cytryn oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż uzyskamy konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelewamy do słoiczków.

Gotowy syrop można też kupić ale wtedy omija nas cała frajda z jego przygotowywania :)

Komentarze